Opulens

Något är kukigt i den österrikiska staten

Montage:Opulens

IDEOLOGI. Det är i grunden svårare för liberaler att hantera ett debattklimat dominerat av icke-ekonomiska frågor som humanitär invandring och synen på identifikation, jämfört med ett debattklimat dominerat av ekonomiska frågor som skatter och välfärd. I ett sådant icke-ekonomiskt läge som råder på flera håll i Europa idag tar liberaler i princip alltid striden för mer frihet och individualism samt emot auktoritär och kollektivistisk utveckling, skriver Vladan Lausevic.

För fem år sen lyssnade jag på en nervös tv-medarbetare i Kroatien. Landets dåvarande utrikesminister, Vesna Pusic, skulle ta emot Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz. På slaviska språk brukar namnen böjas med ändelsen ”a” för att markera ordets betydelse och sammanhang. Därför ansträngde sig kommentatorn lite extra för att uttala Kurz efternamn korrekt för annars kunde uttalet tolkas som att ”Vesna Pusic har tagit emot/fått kuk”.

Sedan två år tillbaka är Sebastian Kurz Österrikes premiärminister och en av de yngsta regeringscheferna. Nyligen ingick hans konservativa parti Österrikiska folkpartiet (ÖVP) ihop med De Gröna, under ledningen av Werner Kogler, i en koalition som förkortas som ”K.u.K” – efter efternamnen på de båda partiledarna. Den blå-gröna GAL-TAN koalitionen följs med stor uppmärksamhet  i Tyskland där det finns idéer om att de gröna och konservativa i Tysklands kristdemokratiska union (CDU) också skulle kunna reagera tillsammans.

Sedan 2015, i samband med den stora flyktingmottagningen, har Kurz gjorts sig känd genom diverse uttalanden. Det har skett i en tid när konservativa aktörer upplever kris, överger tidigare affektioner för globalism och fokus på Europa samt har svårt att hantera högerradikala och extrema partier. I samband med det har Kurz blivit en symbol för framgång och förnyelse. Österrikiska folkpartiet ligger fortfarande högt i mätningarna och får över 30% av väljerstödet, något som partier som Moderaterna bara kan drömma om idag.

Läs mer via Opulens

%d bloggers like this: